Actualitat Notícies

Pagarà realment el banc l'impost de les hipoteques?

Després de l'aprovació del nou Reial decret llei serà les entitats bancàries els qui assumeixin els pagaments dels impostos de les hipoteques

El nou Reial decret llei (RDL) aprovat pel govern posa fi al ja conegut imposat de Societats i Actes Jurídics Documentats, també nomenat *AJD o impost de les hipoteques. Els bancs, i no els clients, pagaran l'impost hipotecari quan una hipoteca s'elevi a pública. Aquest canvi en la legislació afecta a totes les hipoteques i canvia, per tant, les regles del joc de la compravenda de pisos aplicades des de 1995.

Al novembre el president del govern, Pedro Sánchez, després de la decisió del Tribunal Suprem de revertir la seva decisió sobre l'impost de les hipoteques, va declarar que el nou RDL es modificaria perquè “mai més els espanyols paguin aquest impost i el pagui el sector financer.” Per a això, era necessari canviar l'article 29 de la Llei de l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats i esclarir que el subjecte passiu era la banca per a la part variable del AJD en els préstecs hipotecaris.

El nou Decret llei aclareix que és el banc el que assumeix el *AJD en els préstecs hipotecaris

Andrés Pla, CEO de ProntoPiso, la immobiliària digital especialitzada en la venda de cases amb hipoteques, analitza quin ha estat la situació des que el mes d'octubre passat es produís el primer anunci de canvi per part del Tribunal Suprem: “el fons del dilema no radicava en qui havia de fer-se càrrec del pagament de l'impost sobre AJD sinó en la idoneïtat de l'existència d'aquest impost. Potser no s'hagi acabat d'explicar correctament que ni el banc recaptava tal imposat ni el comprador li ho abonava a l'entitat bancària. És l'Estat, a través de les Comunitats Autònomes, el que el recapta.”

La decisió del Govern ha arribat de nou no exempta de polèmica ja que s'ha pres en resposta a una resolució judicial que dictava precisament el contrari: els compradors serien els qui assumissin el pagament de l'impost. Amb el nou Impost de Societats i Actes Jurídics Documentats seran els bancs els que pagaran aquest impost, quedant alliberats l'Estat i l'Església, com ja estava adjudicat, i els partits polítics amb representació parlamentària, col·lectiu que es beneficia del canvi per primera vegada.

“L'Estat podria retirar el AJD i s'acabaria el conflicte. Això afavoriria les butxaques dels ciutadans”

El que encara no s'ha explicat és com faran els bancs per a recuperar els diners que perdran amb el pagament d'aquest impost. Una opció és el gravamen de les hipoteques. Pla apunta que la solució seria la supressió de l'impost: “el propi Estat podria retirar el AJD i s'acabaria el conflicte. Això afavoriria, de debò, les butxaques dels ciutadans”.

La repercussió immediata que comporta aquesta resolució del Govern sobre el sector immobiliari és que canvia l'escenari legal en la compravenda de pisos. Encara que, com afegeix Pla, “per sort, el client de ProntoPiso respon més al perfil del venedor”.

És a dir, a aquest no li correspon sol·licitar hipoteques i sí que sentir-se confiat ja que ProntoPiso li garanteix la venda de l'habitatge en 90 dies. Fins i tot, en cas de no complir el termini, avança l'import del preu de mercat al venedor, de moment a les ciutats de Barcelona i Madrid.

Hem vist com el sector immobiliari es recuperava després d'anys de crisis amb una tendència a l'alça durant els primers mesos de 2018. No obstant això, els dubtes generats pels canvis sobre qui havia de pagar els impostos derivats d'un préstec es van manifestar en una aturada en les operacions. Per a deixar a un costat la inquietud, la immobiliària ProntoPiso ofereix una eina gratuïta online de valoració d'immobles perquè qualsevol persona que vulgui vendre una casa sàpiga quant cobrarà per endavant per la venda.

Pot consultar la notícia original AQUI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías