logo

Actualitat Notícies

Em vaig de vacances què desendolle?
Em vaig de vacances què desendolle?

Eixiràs de vacances i et preguntes si és necessari desendollar els teus electrodomèstics. OCU ha calculat quant gastaria el teu frigorífic o el teu termo durant aqueix mes per a poder oferir-te consells d'estalvi d'energia i de seguretat durant el temps que passes fóra de casa.

Ja tens fetes les maletes? Perquè abans d'eixir de viatge, prepara la teua casa perquè no balafie durant les vacances i tampoc et trobes desperfectes en tornar.

Apagar els electrodomèstics, bon costum

Si eixiràs de vacances durant diverses setmanes, és convenient que desconnectes els teus aparells i instal·lacions abans d'eixir. Desendollar els electrodomèstics no sols és més segur, sinó que pots estalviar alguna cosa en reduir el consum elèctric. Sense comptar amb el que estalvies en deixar d'usar la cuina o la llavadora durant uns dies, només per desendollar els aparells en vacances, la teua factura pot baixar fins a 20 euros més.

Aparells en estand-by: 7,5 euros

Com a norma general, és recomanable deixar desconnectats tots els electrodomèstics de la casa, ja que així evitaràs els consums en estand-*by, que solen suposar al voltant d'un 10% de l'energia que consumeixes en la teua llar. Per a un consum mitjà de 4.500 kWh a l'any, aqueix consum equival a 7,5 euros al mes.

Tant els electrodomèstics de la cuina, com el forn o el microones, com els aparells electrònics, solen comptar amb rellotges, indicadors i memòries que segueixen *consumiento encara que no els uses.

Deixar endollat el frigorífic: de 3,5 euros a 7 euros

Si estaràs bastants dies fora, l'ideal és deixar el frigorífic buit i desconnectat. El cost de tindre un frigorífic *combi funcionant durant un mes pot ser aproximadament de 3,5 euros i fins a 7 euros si tens un dels grans, els de tipus americà. Aprofita per a netejar-ho abans d'anar-te i no t'oblides de deixar la porta oberta per a evitar males olors o la formació de floridura.

Pot ocórrer que necessites deixar el frigorífic encés perquè et queden alguns aliments que no has consumit i necessites conservar. Perquè consumisca una mica menys, procura regular el termòstat a una temperatura una mica més alta de l'habitual, doncs a l'haver menys aliments dins no necessites que refrede tant. A més, pots consultar els nostres consells sobre com estalviar energia amb el frigorífic.

En alguns frigorífics *combi o americans (*side-*by-*side), pots deixar en funcionament només una part en el cas que siga necessari. Per exemple, si tens productes congelats, pots mantindre encés el congelador i apagar la zona de frigorífic.

Si vols saber més sobre frigorífics o necessites canviar el que tens...

Termo elèctric funcionant: de 7 a 10 euros al mes

Si calfes l'aigua amb un termo elèctric, la recomanació és clara: has de desconnectar-ho per a estalviar energia, ja que si ho deixes encés, el seu consum pot suposar entre 7 i 10 euros al mes, segons com siga de gran. Per a evitar fugides d'aigua, és recomanable a més tancar les claus de l'aigua i utilitzar l'aigua que està emmagatzemada fins que es quede buit. Així evitaràs possibles inundacions si hi ha fugides o trencaments durant la teua absència.

Si el teu termo elèctric ja no va bé o mostra senyals de corrosió i et planteges canviar-ho per un altre, consulta els resultats de les nostres proves en el comparador.

Llavadores, rentavaixelles i assecadores: buits i oberts

Abans de marxar-te de casa, assegura't que la llavadora, l'assecadora i el rentavaixella es queden totalment buits. Una peça de vaixella bruta o alguna peça oblidada dins de la llavadora provocaran males olors.

Amb la finalitat d'evitar olors i permetre que s'asseque la humitat, deixa oberta la porta d'aquests aparells i seca les gomes. En el cas del rentavaixella, pots interposar un drap de cuina perquè quede entreoberta. En l'assecadora, és important que buides el depòsit on es condensa l'aigua.

Al teu retorn, abans de tornar a usar-los pot ser un bon moment per a netejar el teu rentavaixella o fer una neteja dels filtres i el tambor de la teua llavadora o assecadora.

Xicotets electrodomèstics: sempre desendollats

Els xicotets electrodomèstics com a cafeteres, torradors o robots de cuina solem mantindre'ls sempre endollats. Però si estaràs fóra de casa diverses setmanes, és recomanable que desconnectes tots els teus xicotets aparells de la xarxa elèctrica.

Convé també llevar dels endolls els carregadors de bateria, com el del telèfon intel·ligent, la tauleta o el de l'aspirador.

I també les instal·lacions

A més dels electrodomèstics, has d'anar amb compte amb les instal·lacions.

Quadre elèctric

Una bona opció per a evitar alguns d'aquests consums sense haver de desendollar és la de desconnectar alguns dels circuits de l'habitatge en el quadre elèctric de comandament i protecció que tindràs a l'entrada de casa. Amb això es minimitzen els riscos elèctrics i s'eviten els consums fantasma d'aparells en estand-*by, com els de microones, forns o televisors, els rellotges i els indicadors dels quals continuen gastant encara que no els estigues usant.

És recomanable també que deixes apagat l'encaminador, no sols per a evitar el seu consum elèctric, sinó també per a impedir possibles intrusos en la teua xarxa wifi.

Claus de pas de l'aigua i del gas

Si deixes tancada l'aigua abans d'anar-te, evitaràs problemes associats a fugides d'aigua i també t'estalviaràs el degoteig de cisternes o aixetes que no tanquen bé. Al cap de l'any, aqueix degoteig continu suposa un malbaratament de molts litres d'aigua que es veuran reflectits en la nostra factura.

I, per descomptat, no oblides deixar tancada la clau de pas del gas.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías