Actualitat Notícies

Els consumidors reclamen mesures urgents contra l'alça dels aliments
Els consumidors reclamen mesures urgents contra l'alça dels aliments

El 'ral·li' dels preus dels aliments i de la inflació, que ha elevat de mitjana fins als 924 euros el 'sobrecost' que les famílies abonen a l'any per la cistella de la compra, exigeix que el Govern adopte mesures addicionals en suport de les llars. És el missatge que llancen les associacions de consumidors, *Facua-Consumidors en Acció i l'OCU. Les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus dels aliments es van encarir en conjunt un 16,6% el mes passat, a un ritme com no s'havia donat mai abans en la sèrie estadística.

En concret i a través d'un comunicat, l'OCU reclama 'augmentar de manera urgent i substancial l'import de l'ajuda de 200 euros per a llars vulnerables, així com el nombre de beneficiaris', al mateix temps que ha sol·licitat l'extensió de l'IVA al 0% a la carn i el peix.

'Aquesta última pujada col·loca a un ampli nombre de productes bàsics en preus difícilment assumibles per moltes llars', segons l'OCU, que ha apuntat, entre les conseqüències, la retallada en productes frescos (carn, peix, fruites i verdures), que són substituïts per aliments congelats davant les dificultats per a arribar a fi de mes.

Per part seua, el secretari general de *Facua, Rubén Sánchez, ha declarat a EFE que les dades de l'IPC proven que les mesures del Govern per a baixar l'IVA són 'absolutament insuficients' perquè 'no s'estan complint' i no s'han retallat 'pujades descomunals' del cost d'alguns aliments. *Facua ha constatat 'un altíssim percentatge de productes' en els quals s'han aplicat augments malgrat que els preus 'haurien d'estar congelats', segons Sánchez.

Al seu judici, el Govern hauria de controlar l'incompliment de la baixada de l'IVA i aplicar sancions, a més d'implantar noves mesures com 'la intervenció' per a posar topalls als aliments bàsics. A més, davant la retallada del nivell adquisitiu dels ciutadans i les pujades de la hipoteques variables per l'escalada que l'euríbor havia mantingut fins a finals de la setmana passada (que s'ha vist tallat en sec arran de la crisi del banc estatunidenc *SVB), Sánchez ha reclamat que el Govern 'intervinga' en aqueix mercat perquè hi haja retallades en els diferencials sobre l'Euribor i 'congelar-les' perquè no es puguen aplicar pujades a partir d'unes certes dates de 2022.

Segons ha donat a conéixer l'INE, en l'alça de la inflació anual al febrer fins al 6% ha influït notablement l'encariment dels llegums, hortalisses i de la carn, així com el fet que el peix i el marisc hagen reduït els seus preus menys que l'any passat. En el segon mes de l'any van pujar també amb força la llet (33,1%), els ous (28%) i el formatge (21,4%), si bé ho van fer menys que fa just un any. En concret, llegums i hortalisses es van encarir un 23,6% en relació al mateix mes de l'exercici passat, i també costen més les fruites fresques (+5,6%), a causa de la reducció puntual de l'oferta que s'ha produït tant a Espanya com en altres països comunitaris per unes condicions climàtiques que han sigut més desfavorables.

Consulta la notícia original ACI

© 2023 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías