logo

Actualitat Notícies

Els ciutadans paguem els impostos sobre la llum encara que no hi haja consum en la factura

La factura de l'electricitat que ens passen normalment tots els mesos pel banc conté dos impostos: un especial del 5,11269632% i l'IVA corresponent, del 21%. El curiós és que tots dos impostos es paguen en el rebut encara que no hi haja hagut consum de llum.

El denominat impost especial sobre l'electricitat del 5,11269632% va nàixer en el primer Govern de José María Aznar, en 1998, com a «cost específic assignat a la mineria del carbó» i, encara que la generació elèctrica amb aqueix mineral és ara residual, els consumidors continuen pagant-lo. L'Estat recapta uns 1.500 milions d'euros per aquest *gravámen a través de les elèctriques.

A més, està situat en la factura de manera estratègica, ja que afecta els dos conceptes més importants d'aquesta, la potència contractada i l'energia subministrada. Per això, encara que el consum siga zero, l'impost sempre ix positiu, siguen pocs cèntims o diversos euros.

A la suma de la facturació per potència, l'energia consumida i l'impost especial, s'afig el lloguer dels comptadors (0,026557 euros el dia). I sobre aquest total s'aplica el 21% d'IVA.

Tots dos impostos suposen aproximadament el 22% del total de la factura. El 41% són costos regulats (renovables, transport, distribució, dèficit de tarifa, etc...) i el 37% és el cost de l'energia.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías