logo

Actualitat Notícies

Així pots calfar la teua casa sense disparar el consum d'energia

Després de la borrasca Filomena, que ha afectat a tota Espanya i en particular a la capital, va sobrevindre una onada de fred que manté en alerta a moltes comunitats. Les temperatures per davall dels 0 °C i el congelament de la neu han obligat milers de ciutadans a romandre en les seues llars, disparant el consum d'energia elèctrica que ha arribat al preu puntual diari més car de la història 94,99€/MWh), segons l'operador de mercat elèctric designat (OMIE). Per això Lucera, companyia elèctrica que aposta per l'eficiència real amb energia 100% verd nacional, assenyala algunes claus per a optimitzar l'ús de la calefacció.

Cada vegada consumim més electricitat a casa i a l'hivern, la calefacció pot ser responsable de més del 70% del consum d'energia. No obstant això, hi ha moltes maneres de controlar l'ús de la calefacció elèctrica i evitar el balafiament, sobretot el de diners. Pots posar en pràctica algunes d'aquestes recomanacions d'aquests experts:

  • No utilitzar la temperatura màxima: L'ideal és mantindre els radiadors a 20-21 °C durant el dia, ja que per cada grau que augmentem la temperatura de la calefacció, s'incrementa el consum d'energia aproximadament en un 7%. Mantingues una temperatura constant i tingues paciència ajudat per roba d'abric, fins que tota la casa coixa la mateixa temperatura. Durant la nit, que romanem abrigats i estàtics, es recomana baixar-la a 17 °C.
  • Utilitzar termòstats i programació: una bona opció és comptar amb un termòstat digital, ja que són més precisos i es poden programar fàcilment i, fins i tot, des d'una App en el mòbil. És important configurar-ho perquè la temperatura baixe mentre dormim (17° serà més que suficient) o s'apague o baixem a 7 °C quan no estem a casa. L'ús d'aquests dispositius ajuda a mantindre la temperatura controlada.
  • Aïllants tèrmics: l'armari no és l'única cosa que cal canviar de cara a l'hivern. Cal apostar per mètodes eficients que eviten en major mesura les pèrdues de calor i en conseqüència un major consum elèctric. Les cortines, catifes, mantes i el sòl de parquet són bons aliats perquè no s'escape aqueixa calor. D'aquesta manera, la casa es mantindrà calenta gràcies a la calor residual sense gastar de més.
  • Mantindre la temperatura de confort i per estades: amb una temperatura d'entre 19-21 °C a l'hivern estarem còmodes a casa i serem eficients. En estades que no s'estiguen utilitzant, podem mantindre la temperatura per davall i així l'estalvi serà major. Existeixen vàlvules intel·ligents per a radiadors que ens permeten programar diferents temperatures per a diferents habitacions.
  • Bomba de calor: és un mètode eficient i sostenible no gaire utilitzat a Espanya, però el consum d'energia del qual és molt reduït en comparació al seu rendiment. Aquest sistema pot utilitzar-se com a calefacció i refrigeració i, fins i tot, per a generar aigua calenta sanitària per a l'habitatge. A més, les bombes de calor utilitzen una font d'energia 100% renovable. Una opció clara per a ser eficient, sostenible i estalviar energia a casa.

Desendolla per a estalviar: és molt important desconnectar els dispositius al final del dia. Alguns articles electrònics extrauen electricitat de la presa de corrent, encara que estiguen apagats o en manera «estand-*by», per això se'ls coneix com a «vampirs elèctrics». Desendollar els dispositius, (el teu ordinador, per exemple) no sols et permetrà reduir les teues factures en 7,45€ a l'any, sinó també estalviar-li al planeta fins a 28,5 kg d'emissions de CO₂ cada any.

Canvia't a les llums LED: si encara queda alguna bombeta incandescent, halògena o fluorescent a la teua casa, ha arribat el moment de dirigir-te amb elles a un punt net i apostar-lo tot al LED. Amb aquesta tecnologia no sols pots estalviar fins a un 80% en el teu consum, sinó que utilitzaràs un dispositiu amb una prolongada vida útil, que s'estima en 20 anys d'ús diari o 175.000 hores. A més, aporten llum immediata (sense parpellejos), no emeten i són més respectuoses amb el medi ambient.

Planifica amb les dades a la mà: revisa les factures d'almenys els últims 3 mesos i estableix quins són els patrons de consum en funció de quantes persones viuen en la teua llar. A partir d'ací, interessa't per saber si la tarifa que tens contractada és l'adequada. La tarifa de discriminació horària et permet preus més baixos en unes franges horàries en les quals pots aprofitar per a posar la llavadora, l'assecadora, el rentavaixella i altres electrodomèstics.

«Ara que passem més temps a casa i hem d'enfrontar-nos a l'onada de fred, és inevitable consumir més energia, per això és fonamental que alhora que cuidem la butxaca, cuidem el planeta. La sostenibilitat i l'eficiència estan relacionades a reduir les emissions de CO₂. Apostant per models d'energia neta i modificant hàbits senzills en el nostre dia a dia aconseguirem entre tots un model d'energia més sostenible i eficient a l'hora de consumir», assegura Jesús Miñana, director general de Lucera.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías